W jaki sposób można chronić plony przed szkodnikami
Aby rolnictwo było bardziej produktywne i rentowne w obliczu rosnących kosztów i wyższych standardów w zakresie zdrowia ludzi i środowiska, należy zastosować najlepsze połączenie dostępnych technologii.
Zmniejszenie obecnych strat plonów spowodowanych przez szkodniki, patogeny i chwasty jest głównym wyzwaniem dla produkcji rolnej na całym świecie, ponieważ zapotrzebowanie na plony i świeżą żywność cały czas rośnie. Zróżnicowane ekosystemy zostały w wielu regionach zastąpione prostymi ekosystemami rolniczymi, które są bardziej podatne na ataki szkodników. Aby zabezpieczyć wysoki poziom produktywności żywności i paszy, niezbędny do zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania ludzi, uprawy takie wymagają ochrony przed szkodnikami, przykładowo w postaci środków chwastobójczych. Pomaganie rolnikom w utracie mniejszej ilości plonów będzie kluczowym czynnikiem w promowaniu bezpieczeństwa żywnościowego. Korzystne rezultaty stosowania agrochemii są dowodem na to, że takie produkty nadal będą istotnym narzędziem w różnorodnych technologiach, które mogą utrzymywać i poprawiać standardy życia i wyżywienie ludzi na całym świecie.
Niektóre metody alternatywne mogą być droższe niż konwencjonalne, chemiczne praktyki rolnicze, przykładowo ręczne plewienie chwastów, które wymaga nakładów ludzkiej pracy i jest nie tylko uciążliwe, ale również pracochłonne i często mało efektywne.
Wydajność upraw można zwiększyć w wielu regionach dzięki odmianom roślin i zbóż o wysokiej wydajności, ulepszonej gospodarce wodnej, nawożeniu i innym technikom uprawy. Zwiększony potencjał plonów upraw jest jednak często powiązany z większą podatnością na atak szkodników, prowadzącą do wzrostu strat w zbiorach, które na całym świecie mogą wynosić nawet 50 procent, jeśli nie jest stosowana żadna ochrona plonów, konieczny jest zatem zwalczanie chwastów w zbożach ozimych. Oprócz strat przed zbiorami transport, obróbka wstępna, przechowywanie, przetwarzanie, pakowanie, marketing i inne czynności wykonywane zanim żywność trafi na półki sklepowe, również generuje pewien współczynnik straty. Oprócz ograniczenia strat upraw powodowanych przez szkodniki, kluczowe jest również unikanie marnotrawstwa na całej długości łańcucha produkcji i dostaw.